Avlivning hemma – Ett sista farväl

Att avliva sin älskade hund eller katt är ett tufft beslut, men också en möjlighet att ge familjemedlemmen ett värdigt avslut. Kanske finns det en sjukdomsbild som gör att djuret lider, eller hög ålder som gör att husdjuret inte längre mår bra och kroppen inte orkar med. När tiden är kommen kan det vara skönt för djuret att avlivningen sker genom ett hembesök så att den får somna in i en stressfri och trygg miljö. Här kan du läsa mer om hur ett hembesök för avlivning går till och kontakta mig på Veterinär Laurell för att få råd eller boka tid för ett hembesök i Åkersberga med omnejd runt Stockholm. 

 

Frågor & svar om avlivning av katt & hund i hemmet

Förberedelser innan

Hur vill ni att denna stund ska vara? Vilka vill ni ska vara med? Vill ni kanske spela någon låt, läsa upp en dikt, tända ljus eller ha favoritgodiset förberett. Här gör man precis som man känner och det finns inga rätt eller fel. Det är eran stund tillsammans. Det som är bra är om man rastar sin hund innan, så att de slipper känna att de har behov av det.

Har man en katt så är det bra om de inte äter en stor måltid de närmsta timmarna innan. Katter har en tendens att ha lite lättare att kräkas av den lugnande sprutan även fast man blandar i medel som ska motverka detta. Hör gärna av er om ni har frågor gällande detta.

 

Hur går avlivning hemma till?

Det första som händer när jag kommer hem till er är att ni får fylla i en anhållan om att eran fyrfota lilla vän ska få somna in. Efter det så brukar jag göra klart med betalningen, så att ni ska slippa tänka på det efteråt. Man kan även swisha en liten stund innan besöket om man så önskar.

Det börjar med att jag ger en lugnande spruta och den ger smärtlindring, muskelavslappning och trötthet. Denna spruta ges under hunden i nacken eller ovanför skulderbladen. Man kan gärna avleda själva sticket med favoritgodiset, klappar eller kanske en leksak. Det tar ungefär 10-15 minuter för denna spruta att få effekt.

När eran vän sedan är trött och avslappnad så lägger jag en infart och då vanligtvis i frambenet. I infarten ges sedan narkosmedel så att de sover djupt som tex. vid en operation. När de sover djupt så ger man det slutliga narkosmedlet och efter någon minut så stannar lilla hjärtat. Efter det så lyssnar jag på hjärtat, tar bort infarten och sätter ett litet bandage.

 

Hur lång tid tar avlivningen?

Det brukar ta ungefär en timme. Målet är att hela besöket ska vara rofyllt och helt utan stress.

 

Vart kan vi vara någonstans?

Vi kan vara på princip vilken plats som helst i ert hem. Så välj ni en plats som passar er och eran lilla vän. Ibland är det hunden eller katten som själva bestämmer vart de vill gå och lägga sig. Vi kan även vara utomhus på vår, sommar och hösten om vädret tillåter.

 

Kan man vara med och klappa under tiden?

Ni kan hela tiden sitta med, gosa, klappa och även prata med eran vän om ni så önskar.  


Vad händer med kroppen efter avlivningen?

Om man inte har möjlighet eller inte vill begrava kroppen, så ordnar jag med kremering. Det finns både allmän kremering och separat kremering, där man vid den sistnämnda får tillbaka askan i en trä- eller mässingsurna. Denna hämtas sedan hemma hos mig eller blir utkörd om man så önskar det.


Hur lång tid tar det att få tillbaka urnan?

Vanligtvis tar det 1-2 veckor att få tillbaka urnan efter avlivningen.  


Har ni någon fråga som ni känner att ni inte fick svar på, så är ni varmt välkomna att maila mig kontakt@veterinarlaurell.se. Varma hälsningar Moa Laurell

Flicka pussar hund på nosen – Veterinär Laurell