Avlivning hemma – Ett sista farväl

 

Att avliva sin älskade hund eller katt är ett tufft beslut, men också en möjlighet att ge familjemedlemmen ett värdigt avslut. Kanske finns det en sjukdomsbild som gör att djuret lider, eller hög ålder som gör att husdjuret inte längre mår bra och kroppen inte orkar med. När tiden är kommen kan det vara skönt för djuret att avlivningen sker genom ett hembesök så att den får somna in i en stressfri och trygg miljö. Här kan du läsa mer om hur ett hembesök för avlivning går till och kontakta mig på Veterinär Laurell för att få råd eller boka tid för ett hembesök i och runtom Stockholm. 

 

Frågor & svar om avlivning av katt & hund i hemmet

 

Förberedelser innan

Hur vill ni att denna stund ska vara? Vilka vill ni ska vara med? Vill ni kanske spela någon låt, tända ljus eller ha favoritgodiset förberett. Här gör man precis som man känner och det finns inga rätt eller fel. Det är eran stund tillsammans. Det som är bra är om man rastar sin hund innan, så att de slipper känna att de har behov av det.

Har man en katt så är det bra om de inte äter en stor måltid de närmsta timmarna innan. Katter har en tendens att ha lite lättare att kräkas av den lugnande sprutan även fast man blandar i medel som ska motverka detta. Hör gärna av er om ni har frågor gällande detta.

 

Hur går avlivning hemma till?

Det första som händer när jag kommer hem till er är att vi sitter ner och pratar en liten stund. Ni får fylla i en anhållan om att eran fyrfota lilla vän ska få somna in, ibland är detta gjort i förväg , och jag går igenom hur det hela går till ♡

Det börjar med att jag ger en lugnande spruta och den ger smärtlindring, muskelavslappning och trötthet, samt leder till att din vän sover en lättare sömn. Denna spruta ges subkutant under hunden i nacken eller ovanför skulderbladen. Man kan gärna avleda själva sticket med favoritgodiset eller genom att kela mycket om djuret gillar det. Det tar ungefär mellan 5-15 minuter innan eran vän lägger sig ner och sover. 

När vännen sedan är trött och avslappnad så lägger jag en infart i fram- eller bakbenet. I infarten ges sedan narkosmedel så att de börjar sova djupt, precis som de gör under en operation. När de sedan sover djupt så ger man det slutliga narkosmedlet och efter någon minut så stannar andningen och lilla hjärtat upp. Efter det så lyssnar jag med stetoskopet för att höra om hjärtat har stannat.  När din vän har somnat in så tar jag sedan bort infarten och sätter ett litet bandage. Det brukar ofta finnas möjlighet att sitta en liten stund med sin vän efteråt. 

Har ni valt kremering så bär vi sedan ut lilla vännen till bilen, där ni kan bädda om med en filt och säga ett sista farväl ♡

 

Hur lång tid tar avlivningen?

Besöket brukar ta ungefär 1 timme. Målet är att hela hembesöket ska vara rofyllt och helt utan stress.

Vart kan vi vara någonstans?

Vi kan vara på princip vilken plats som helst i ert hem. Så välj ni en plats som passar er och eran lilla vän. Ibland är det hunden eller katten som själva bestämmer vart de vill gå och lägga sig. Vi kan även vara utomhus på vår, sommar och hösten om vädret tillåter.

Kan en hund och/eller kattkompis vara med?

Jag har bara positiva erfarenheter av att man låter en fyrfota vän vara med. Eftersom stunden är väldigt lugn så brukar många lägga sig och vila. Efteråt har de  chansen att komma fram och dofta lite om de vill.  De har även möjligheten att få se att deras vän lämnar hemmet. Och vissa säger att de inte letar lika mycket,  när de har varit med vid insomnandet ♡ 

Kan man vara med och klappa under tiden?

Ni kan hela tiden sitta med, gosa, klappa och även prata med eran vän. 

Vad händer med kroppen efter avlivningen?

Om man inte har möjlighet eller inte vill begrava kroppen själv, så ordnar jag med kremering. Det betyder att jag kommer ta med mig eran lilla vän. Ibland innebär det att vi bär på en bår tillsammans ut till bilen och i andra fall så bär vi i en liten filt eller väska. Det finns både allmän kremering och separat kremering, där man vid den sistnämnda får tillbaka askan i en kartong-, trä- eller mässingsurna. Denna hämtas sedan hemma hos mig i Svinninge, Åkersberga.

Hur lång tid tar det att få tillbaka lilla urnan?

Vanligtvis tar det 2-3 veckor att få tillbaka urnan efter avlivningen.  

 

Har ni någon fråga som ni känner att ni inte fick svar på, så är ni varmt välkomna att maila mig kontakt@veterinarlaurell.se 

Flicka pussar hund på nosen – Veterinär Laurell